Warrock Türkiye / Ship Supply

Tam Görünüm: Yeniçeriler yağlı hoşaf :D
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Yeniçeriliğin bozulmaya yüz tuttuğu dönemlerde ocak mensupları, buluttan nem kapmaya ve her yapılan işten kendileri aleyhine bir sonuç çıkarmaya başlamışlardır. Sultan II. Mahmut devrinde baklava ikramı (baklava alayı) ramazanın 15'inde değil, bir gün gecikmeyle 16'sında yapılabilmiş ve yeniçeriler bahşişlerini bir gün geç almaktan dolayı günlerce sızlanmışlardı. İşte o devirlere ait "Hoşafın yağı kesildi" diye bir deyimimiz vardır dilimizde olmayacak şeylerden hoşnutsuzluk gösterip, incir çekirdeğini doldurmayacak mazeretlerle nümayişlere kalkışarak haksız yere kırgınlık beslenen durumlarda söylenir.
Vaktiyle yeniçeri ocaklarında yemek dağıtan mutfak meydancısı, işine itina göstermeyen cinsinden birisi olsa gerek, üzerinde ayet ve dualar yazılı koca kepçe ile önce yağlı yemekleri ve pilâvı taksim eder; sonra da hoşafları dağıtırmış. Böyle olunca yeniçeri ortalarına giden hoşaf bakracının üzerinde bir parmak kalınlığında kalıp gibi yağ tabakaları yüzer ve tabiî bunlar kısmetine göre karavanalara da dağılırmış. Bir gün akıllı bir yeniçeri ağası, durumu görüp meydancıyı yanına çağırmış ve:

— Bak a yoldaş! Bundan böyle kepçe temiz iken önce hoşafları dağıt. Yağlı ve sıcak yemekleri sonra dağıt ki hem soğumamış olurlar, hem de tatları birbirine karışmaz.

Meydancı, o günden tezi yok emri uygulamış. Ancak bu defa sofralara giden hoşaf bakraçlarının üzerinde yağları göremeyen yeniçeriler, kazanı kaldırmışlar:

— Hakkımızı yiyorlar, istihkakımızdan çalıyorlar. Hoşafın yağını bile kestiler. Yağlı hoşaf isterük!


Hoşuma gitti paylaşmak istedim.
Teşekkürler güzel konu .. Rap içinde teşekkür ettim Smile
İşte bunun devamı var.Bu bahaneyle ayaklanma çıkardılar ve yeniçeriler kaldırıldı.Hatta bu olaya Vaka-i Hayriye deniyor Smile
(02-07-2011 12:49 PM)PainKiller-.- Yazılan: [ -> ]İşte bunun devamı var.Bu bahaneyle ayaklanma çıkardılar ve yeniçeriler kaldırıldı.Hatta bu olaya Vaka-i Hayriye deniyor Smile

Aynen öyle yeniçerilerin kaldırılmasına hayırlı olay deniyor tarihte Big Grin
Evet hayırlı olay .. Vaka-i Vakvakiye.. Sultan Ahmet'in önündeki ağaçlara asılan insanlar .. Meyvesi insan olan ağaç anlamına geliyor ..
Osmanlı'mıza bu kadar hizmet etmiş askerlerimizin kaldırılması birazda faydalı çünkü yeniçerilerin çoğu Türk ırkı değildi araştırırsanız hepsi başka ırklardan Türk'leşmiş kişilerdi bu pek önemli olmasada Türk kanı diye birşey var Big Grin sadece bizde olan bişi kanımızda mücadele var.Neyse cirus bahşisi istekleri üzerine sürekli padişahları tahtan indirme gibi olaylar ard arda gelince yeniçerilik kalktı zaten modernleşen dünyada yeniçerilik gibi bir kavramın yaşaması zordu.Osmanlı yıkılmazdı kendi çıkardığı kapitalizm ona faydalı olacağına zararlı olmasaydı.Yine çok konuştum Big Grin insanın atalarının tarihi konu olunca çenesi durmuyor.
Referans Adresler